SOTE-uudistuksen katkaistava eriarvoistuminen

SOTE-uudistuksen katkaistava eriarvoistuminen

Osallistuin 10. maaliskuuta SOTE-soppaan, jossa viestiä sosiaali- ja terveysasioista olivat tuomassa Erkki Penttinen Etelä-Pohjanmaan sosiaali- ja terveysturvayhdistyksestä sekä Tuula Peltoniemi Suomen sosiaali ja terveys ry:stä.

 

Tilaisuuden koollekutsuja oli myös Vaasan Seudun Yhdistykset ry, joka on Vaasan seudun 60 sosiaali- ja terveysalan yhdistyksen katto-organisaatio.

VSY edistää seudullamme olevien sosiaali- ja terveysalan yhdistysten yhteistyötä ja järjestää tiedotustilaisuuksia, joissa kuulijat saavat tietoa terveyden edistämiseksi ja tukemiseksi. On tärkeää, että kymmenet yhdistykset tuovat oman näkökulmansa ja ihmisten äänen mukaan myös päätöksentekoon, jonka yhtenä tarkoituksena on tukea arjen sujumista.

Järjestetyssä SOTE-sopassa sain tilaisuuden perehtyä tarkemmin muun muassa keliakiaan ja sen vaikutuksiin elämään. Keliakia on sairaus, jonka ainoa hoito on tarkka ja elinikäinen gluteeniton ruokavalio. Keliakiaa sairastavat yli 16-vuotiaat henkilöt saavat Kelan maksamaa ruokavaliokorvausta, joka on 23,60 euroa kuukaudessa.

Gluteenittomat tuotteet maksavat jopa kuusinkertaisesti enemmän tavalliseen ruokaan verrattuna. Keliakialiitto on esittänyt, että ruokavaliokorvaus sidottaisiin indeksiin, jotta se seuraa kuluttajahintojen kehitystä. Ruuan hinnan pitkään jatkunut nousu on rokottanut kovemmin erityisruokavalioita noudattavia ihmisiä.

Keliakialiitto on myös esittänyt, että yhteiskunnan varoja ohjattaisiin sairauden varhaiseen toteamiseen ja hoidon aloittamiseen. Siten voidaan vähentää riskiä saada sairauden komplikaatiota, kuten osteoporoosia ja suolistosyöpää, joiden hoito on erittäin kallista. Panostaminen ennaltaehkäisevään terveystyöhön on tärkeää myös muissa sairauksissa.

Nuorten mielenterveysongelmista voidaan puhua jo kansantautina ja masennusoireita on havaittavissa alakouluikäisilläkin lapsilla, mikä heijastaa ongelmien hallitsematonta kasvua. Työ- ja koulutuspaikkojen puute sekä syrjäytyminen eivät tilanne helpota.

Miljoona suomalaista elää köyhyysrajalla tai sen alapuolella ja joutuu selviämään tonnilla tai vähemmälläkin kuussa. Kolmas sektori tekee paljon hyvää työtä ja kannattelee arvokkaalla vapaaehtoistoiminnalla ihmisten pärjäämistä arjessa.

Sosiaali- ja terveysalan uudistuksissa on ensiarvoista, että suomalaisten hyvinvointi, sosiaali- ja terveydenhuollon palvelut sekä taloudellinen pärjääminen turvataan kaikille. Eriarvoistumisen kierre on katkaistava.

Micael Westerholm (ps.)

Kansanedustajaehdokas

Mustasaari

admin