Mer resurser till Finlands poliser

Mer resurser till Finlands poliser

Senaste höst dömde inrikesminister Kai Mykkänen ut förslaget, enligt vilket antalet poliser borde ökas från 7 200 till 8 000. Enligt beräkningar skulle anställningen av 800 poliser till ha kostat 50 miljoner euro per år. Mykkänen ansåg inte att en tio procents ökning av poliserna är möjlig i nuvarande ekonomiska situation.

För detta år räckte ändå regeringens pengar till för att dela ut 127 miljoner euro för mottagning av flyktingar och asylsökande samt drygt 32 miljoner för utbetalande av stöd åt mottagningscentralernas klienter. Samtidigt tvingas finländska räddningsmyndigheter, unga, veteraner och hungriga ner på knä.

I januari 2019 publicerades resultatet av en förfrågning riktad till poliserna utförd av Iltalehti och Finlands Polisorganisationers Förbund (SPJL). Över 2 600 poliser svarade på förfrågningen, och det är skrämmande att läsa om de problem som kom fram. Utbrändhet är vanligt bland poliserna, och på grund av brist på arbetskraft är man tvungen att lämna uppdrag ogjorda och brott outredda. Poliserna som svarade på förfrågningen frågade vad som måste hända innan någon vaknar till problemen? Jag frågar, hur många finländare måste ännu dö eller bli offer för våldtäkt eller annat sexualbrott innan någon tar tag i problemen?

Hela 97 procent av de som svarade på förfrågningen var av den åsikten, att nuvarande polismängd inte är tillräcklig. Rösterna som hörs från fältet är verkligen alarmerande. Redan i november krävde SPJL mera poliser i landet, eftersom cirka var tionde larmuppdrag lämnar ogjort i Finland.

Invandringen och problemen som den orsakar måste fås under kontroll i Finland, så att vi kan undgå sådant kaos som förekommer i Sverige, där våldsamma gäng slåss med varandra och bilar bränns upp i förorterna. Ett viktigt medel för att få situationen under kontroll är omedelbart ökande av antalet poliser. Förutom poliserna måste även övriga räddningsmyndigheters resurser ökas, så att människornas trygghet i Finland kan säkerställas.

MICAEL WESTERHOLM
RIKSDAGSKANDIDAT (SANNF)
KORSHOLM

admin