Ikäihmisten hoitorahat virtaavat veroparatiiseihin

Ikäihmisten hoitorahat virtaavat veroparatiiseihin

Tammikuun aikana on tullut ilmi vakavia ikäihmisten hoitoon liittyviä ongelmia. Tilanteen pelastamiseksi perhe- ja peruspalveluministeri Annika Saarikko johti kaksituntisen työkokouksen hoitoalan tahojen kanssa. Lopputuloksena oli naurettava 25 kohdan lista asioita, joihin yritykset lupasivat tekopyhästi sitoutua.

Kokouksessa istuneen Esperi Caren vt. toimitusjohtaja Heini Pirttijärven mukaan ongelmista on otettu opiksi, ja yritys tulee jatkossa panostamaan laatuun ja henkilöstöön enemmän kuin tähän mennessä. Lausunto on todella epäuskottava, sillä vain muutama päivä aiemmin yrityksen irtisanoutunut toimitusjohtaja Marja Aarnio-Isohanni selitti, miten pääpaino työssä on ollut kasvussa ja kannattavuudessa. Ongelmat tulevat takuuvarmasti jatkumaan, sillä Esperi Caren kaltaisen yrityksen tulisi tehdä täyskäännös liiketoiminnassaan, jotta asiakkaisiin ja henkilöstöön voitaisiin panostaa riittävästi.

Epäuskottavuutta vahvistaa se, että Finnwatchin mukaan enemmistö Esperi Caren omistuksesta näyttää olevan veroparatiisissa sijaitsevassa rahastossa. Nyt paljastuneet ongelmat ja laiminlyönnit ovatkin vain jäävuoren huippu siitä, mitä monikansalliset yritykset ja röyhkeä rahan haaliminen tekevät ihmisten terveydelle ja hyvinvoinnille. Hoivakoteihin tulee välittömästi saada parempi valvonta ja myös kovemmat sanktiot, jos yritys laiminlyö tehtäviään ja luistaa vastuistaan.

Eduskuntavaalien lähestyessä median on syytä selvittää nykyisten kansanedustajien ja eduskuntavaaliehdokkaiden verkostot sote-alan yrityksiin. Esimakua kummastuttavista kytköksistä saatiin jo pari vuotta sitten, kun europarlamentaarikko Miapetra Kumpula-Natrin aviomies löydettiin istumasta vastaanottokeskustoimintaa pyörittävän Luona Oy:n hallituksesta. Nyt ikäihmisten hoidon lisäksi vakavia ongelmia on ollut myös päiväkodeissa Helsingissä. Luvattomia päiväkoteja pyörittänyt kokoomuspoliitikko Heidi Ruhala on Iltalehden mukaan Helsingin päiväkodeista vastaavan kokoomuspoliitikon kaveri.

Sote-yritysten kulissit pitää saada läpinäkyviksi, jotta tällainen peli loppuu. Vain äänestämällä voit vaikuttaa siihen, että yksikään ketkuilija ei enää pääse mukaan politiikkaan. Meillä jokaisella on vain yksi elämä, eikä terveyden ja hyvinvoinnin palvelujen tavoite saa olla voiton maksimointi ja omien etujen tavoittelu.

Micael Westerholm (ps.)
Eduskuntavaaliehdokas
Mustasaari

admin